jz updated


salam geng…

ak rse da lme ngat ak xupdate ape2 kt cni…huhu…al-maklumlah kebizian yang memanjang jer…n skrg ak da upgrade kje dr technician dl kepada network engineer…ALHAMDULILLAH….rezeki bertambah lg…leh cpt sikit kawen nt…kikiki…n pada budak2 MIIT, siyes, ak rse cam nk jmpe korg…lpk n gelak2 cam dl…haish…xabis2 perangai budak2 ak kn…tp tu lah ak…hehe…memg ade ank nt pon cmni la perangai ak…

kadang2 ak terpk gk mne ilangnya hekmah sengal, dayah, mira, shah, ayoi, kiko, ijat pacat, bana, mamu sume…nmpak kt pesbuk jela ug updatenye…pejam celik pejam celik da 2014 skrg…n dh nk msk feb dh…bnyak sngt bnda yg ‘berlaku’ spnjg 2 taun nih…n plg penting cik are la yg sll ade kt sebelah ak time susah senang…haha…

ketika ak sedang menaip nih, ak kt KLIA2…benti pnt sat jauh dh perjalanan ak hr ni…idup lam projek cmni la jadinya…xde life langsung rse…yg taw, siang2 site, malam2 kt umh jelah…bl badan dah penat, otak da letih, mmg xdan la nk mikir psl blog nih…ak belek bce blk blog2 ak dr zmn2 awl perkenalan dengan si blog nih…huhu…ade lg blogspot ak…ak ingt dh del ats sb2 tertentu…tp xilang gk dr tenet nih….encik amran, boleh x ajar ana hack server internet nih…sifu bana pon tulung la…

kehadapan sahabatku cik dayah, bl nk mkn bubur jagung nih???????

kepada bff ak,cik nora, bl nk blk mesia nih??? nt blk gtaw yer..dh la pegi hrtu xgtaw…

ak akn luang kan mse ak kt kg nxt week sambut raya..hehe. tdo kt pantai mlm2 pon bez gk…release tension… kna pk kn ape next step ak nih…bnyk bnda yg nk buat…haha…so, sekian dl…kna smbung kje blk…

JAZAAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIIRAA..

UCAP MERRY CHRISTMAS – Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus ( Original )


Assalammualaikum…kat sini ada soal jawab pasal isu UCAP MERRY CHRISTMAS kepada non muslim yg telah dijawab oleh Ustaz Azhar. Yang ni jawapan2 yg telah dikumpulkan untuk dibuat satu status lengkap supaya semua dapat baca terus…semoga bermanfaat.

Soalan 1 : Ramai sangat ke Kristian kat Malaysia ni? setahu saya ada 9.1% je Kristian. tapi kenapa ramai yang sungguh2 tanya pasal Christmas ni? seolah2 Kristian yg ada kat Malaysia ni bukan 9.1%, tapi 91.0% pulak

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tu la…tak sibuk nak ucap yg Nabi saw suruh ucap…doa dan zikir byk lg yg tak reti..

Soalan 2 : Betul dok ni? ..Jangan Ucap Merry christmas!! ..Christmas adalah hari untuk orang kristian. Dan menurut kristian apabila anda mengucap “Merry Christmas” anda secara tidak sengaja mengaku Allah mempuyai anak..

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) dah larang sokmo tp jenis melayu ni degil..

Soalan 3 : apa hukum kalau pergi ke rumah org yg buat jamuan sempena majlis perayaan krismas?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus cuma jgn buat amalan2 berkait agama mereka..

Soalan 4 : Apa hukum seseorang mengucapkan selamat hari krismas pada rakan2 yg menyambutnya? 2) Sekiranya, rakan2 (drpd sabah sarawak) membuat majlis sambutan krismas bersama sedikiit jamuan makan, boleh ke kita turut serta dlm jamuan tersebut?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) 1. ucap tahniah sahaja..jgn ucap merry atau selamat.. 2. bolih jika rakan kerja atau jiran sebelah..jgn ucap atau buat2 apa2 yg berkait dgn agama..sekadar hadir menjamah jamuan yg halal sahaja…

Soalan 5 : mengucapkan merry christmas kepada non muslim.. jatuh haram ke? ..org non muslim ni dah tau dah kita x leh ucapkan merry xmas.. so diaorg pun x ucapla selamat hari raya…jadi mana keharmonian kat situ? .. Nabi sendiri pun bile didatangi tetamu/raja non muslim.. baginda layan elok2..

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) bolih ucap dgn lafaz ..tahniah sahaja..jgn ucapkan dgn lafaz salam.. kalau kafir tak mau ucap selamat hari raya tak jadi msalah dan bukan tanda tak harmoni kalau kafir tak ucap selamat hari raya… zaman Rasulullah saw masih hidup pun kafir2 tak ucap selamat hari raya.. harmoni bkn dgn saling ucap selamat hari raya.. harmoni ialah dgn ditegakkan hukum dan perintah agama dimana saja kita berada..

Soalan 6 : Perayaan2 etnik trbesar diMalaysia spt krismas, deepavali, raya cino dll….Setakat mnow umat Islam dpt merayaknnya?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus hadir ke rumah kafir pd hari2 raya mereka dgn tidak membuat amalan agama mereka atau ucapan agama mereka…

Soalan 7 : Ape hukum seseorang Islam menyambut perayaan orang agama lain mcm contoh Krismas or Tahun Baru Cina?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tak bolih sambut..yg bolih ialah ziarah rumah jiran yg kafir pd hari raya mereka sahaja..

Soalan 8 : rumah terbuka sempena christmas..

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) sunat orang islam tidak berpakaian cantik pd hari2 raya kafir kerana menunjukkan tidak meraikan perayaan kafir yg batil..Kitab Bahrulmmazi.

~ BOLEH SHARE ATAU COPY UNTUK MANFAAT BERSAMA ~